Eipä ole tullut laitettua rosvopaistia alusta loppuun saakka
koskaan. Joku hyvämuistinen ystäväni meinasi, että olin mukana joskus vuonna yks
ja kaks, mutta muistot valmistamisesta ovat kovin hämärät.
Ongelmat alkoivat heti luettuani ohjeen netistä
1.
Varasta lammas – naapuri jumankauta pitää
lampaita vielä sisällä ja varastaminen on hankalaa, siis kauppaan. 1,5 kg
karitsaa ja saman verran nautaa. Lisäksi koriin paljon tuoretta timjamia ja valkosipulia
2.
Laitoin lihat marinadiin – öljyä, timjamia koko
puntti, valkosipulia murskattuna ja osa tungettuna karitsaan tehtyihin viiltoihin.
Sekaan marinadiin suolaa, viinietikkaa ja mustapippurirouhetta.
Lihat saivat jäädä huoneenlämpöön, kello oli
kymmenen aamulla.
3.
Hentti oli kaivanut kuopan, vuorannut sen
kivillä ja laittoi risut palamaan kello 10.00
Kannoin risuja nuotioon, ja niitä piisasi -tonttimme on melko villiintynyt.
Kannoin risuja nuotioon, ja niitä piisasi -tonttimme on melko villiintynyt.
4.
Vailla kaksi aloin kääriä lihat paketteihin.
Kostutin voipaperin ja käärin pari kieppiä. Päälle pari kieppiä foliota.
Lopuksi läpimärät Turun Sanomat saivat vuorata lihapaketit.
5.
Hiillos pois kivien päältä, pohjalle kanaverkko
ja sen päälle lihapaketit. Päälle 5 cm kerros hiekkaa.
6.
Ja taas uusi nuotio. Risushow jatkui aina yli
viiteen.
7.
Heitin valurautapataan bataattia, porkkanaa ja
sipulia, loraus öljyä ja vettä, ennen kuin länttäsin kannen kiinni. Pata
hiilloksen keskelle ja talkoo porukka
saunoi sillä välin.( Rosvoseurueeseen oli liittynyt Hannnes, Matti, Linnea ja
Fredrik)
8.
Vailla kahdeksan pata nostettiin ylös ja lihat
nostettiin verkon avulla ylös.
9.
Perskule, edes sanomalehti ei ollut kärventenyt –
mahtaako liha olla raakaa ja bataatit sitkeitä?
Mielessäni keittelin nuudeleita ja availin tonnikalapurkkeja…
Mielessäni keittelin nuudeleita ja availin tonnikalapurkkeja…
10.
Mutta, mutta. Kyllä paketista kuoriutui mureaa
lihaa ja padasta meheviä vihanneksiä
Win Win – päästiin risuista eroon, talkooporukka sai ruokaa eikä sähköä mennyt tippaakaan!