lauantai 25. heinäkuuta 2015

PERJANTAI. RAPPAUSTA. VIHDOINKIN

Tuli sitten rapattua kodinhoitohuoneen ja takkahuoneen seiniä.
Ja samalla vauhdilla sain puolet sokkelista tasoitettua.
 
Hentti koolasi kuistin seinät valmiiksi.Nyt puuttuu vain paneeli ja seinät voisivat olla valmiit... mutta maltetaanhan vähän.
Rakennusmateriaalia sisään tuotaessa voisivat olla entiset seinät.


Before

After
Muistilistana toimii seiniiin tuleva paperi...
Edessä takkahuone, taakse jää jonkun sortin työhuone ja oikealle kodinhoitohuone

torstai 23. heinäkuuta 2015

TORSTAI 23.7 VAPAAPÄIVÄ SAKSISTA
Kun on tehnyt aikataulutettua (minuutti sellaista) työtä koko ikänsä, on siitä tullut kummallinen tapa. Vapaapäiväksikin on takaraivossa valmiiksi aikataulu.
Niin oli myös tällepäivälle. Sormet himoitsivat tasoittamaan tiilitasoitteella takkahuoneen seiniä. Olin täytellyt harkkojen väliset kolot aiemmin muurauslaastilla ja hionut ne rahinakivellä.
Joten se ikävin homma oli selätetty ja jäljellä se mukavin – kuran sekoitus ja seiniin läästiminen.
Mutta mutta.

Työmaalle saavuttuamme oli ensin varmistettava valokuvista (ja hyvä että niitä on!) missä menevät lattialämmitysputket - ennenkuin väliseinien alajuoksuja aletaan kiinnittämään betonilattiaan.
Vaikka tekovaiheessa oli jätetty turva-alueet väliseinien ympärille, oli silti hyvä syytä tarkistaa.
Ettei vain tulisi uutta suihkunpaikkaa keskelle keskikerrosta.

Kuvista näkyi, että oviaukoissa ja seinien alla oli hyvin tilaa hölmöillä alajuoksujen kanssa ja pojat pääsivät hommiin.

Katsahdin siinä vaiheessa ympärilleni. P#rk#l#... mikä sotku joka puolella.
Sahanpurua, kun ikkuna-aukot oli sahattu auki ennen ikkunoiden asennusta. Siinä samalla oli tullut tuulesuojalevystä purua. Puuta ja patikkaa ristiin rastiin. Rakennustelineet jököttivät kaiken seassa korkeana kuin Eiffelin torni. Tarpeettomana nekin. Ajattelin melkoisen äänekkäästi, että eikös nuokin jo joutais palauttaa vuokrafirmalle...

Eero oli taas talkoissa, luojan kiitos. Pojat saivat purettua telineet ja kannetua kärryyn.
Sudin vuoroin harjan kanssa ja keräilin nauloja metallinkeräykseen, pahvia pahvinkeräykseen ja pikkukalikoita muurikan alle. Yritämme lajitella kaiken minkä voi ja vähän enemmän.

Kympin kahville olin saanut murto-osan raivaustöistä tehtyä. Taidan siis pitää vielä enemmän siivoamisesta kuin tasoittamisesta.

Kahvin jälkeen muistin, että olimme aikoneet ostaa mansikoita pakkaseen. Koska sitä oikein oppisi, ettei voi olla tuhatta rautaa tulessa samaan aikaan? Ei koskaan. Hentti varasi muutamat laatikot mansikoita, jotka hakisimme illalla ja heittäisimme pakastimeen.

Pyyhin upouuden pakkasen puhtaaksi käyttökuntoon ja laitoin töpselin seinään. Onneksi pojat olivat purkaneet sen jo paketista. Nyt vain täytyy toivoa, ettei kukaan irrota jatkojohtoaVAHINGOSSA pistorasiasta. Kirjailin melkoiset ukaasit töpseliin...

No niin, hhmmm mihinkäs jäinkään ennen kahvia... Niin se siivous. Jatkoin sitä Eeron avustuksella ja sain vihdoin lattian esille ja Eero kantoi ylimääräistä puutavaraa ulos pinoihin.
Väliseinää alkoi nousta ylös ja talo alkoi taas näyttää enemmän kodilta eikä kirkolta.
Aika hurahti vauhdilla eteenpäin ja oli aika laittaa tulet muurikan alle. Kuoria porkkanat& sipulit ja laittaa nuudelit vedenkeittimellä keitettyyn veteen muhimaan.

Paistoin kookosöljyssä naudanlihasuikaleita ja vihanneksia, sekaan raju pläjäys mausteita ja lopuksi valutetut nuudelit. Sillä aikaa kun söimme, muhi raparperinpalat kookosöljyssä sokerin kanssa muurikalla. Hentin laittama kahvi valui sopivasti, kun jälkkäri oli valmis pannulla. Sekaan vaniljakastiketta ja anopoin tekemä piirakkapala.

Sitten ei ollutkaan sitä työintoa. Vatsat pullollaan ihmettelimme, missä olisi lähin sänky tai riippukeinu.

Suunnittelimme loppuajan väliseinämateriaaleja ja painelimme palauttamaan rakennustelineet. Tulomatkalla ostimme yhden käytetyn oven. Tori. Fi kautta, kuinkas muutenkaan. Ja unohtamatta niitä mansikoita.

Päivähän meni juuri kuten oli suunnitellut.
sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

IKKUNOITA
 Muutama ikkuna saatu jo asennettua. Itse asiassa tuo musta tuulensuojalevy näyttää tosi hyvältä valkoisten ikkunoiden kanssa.
Ikkunat on tehnyt Alavus Ikkunat. Katsotaanpa laatu, kun kaikki on saatu paikalleen.Näkymä kuistilta pihalle

Pääsisäänkäynnistä on tällainen näkymä


Olohuoneen ja keittiön ikkunat, näkymä suoraan pellolle eli itään.

maanantai 6. heinäkuuta 2015

LÄMPÖÄ MAASTA


400 metriä putkea noin metrin syvyydessä pellolla. Melkein kilometri valettuna betonilattiaan. Hemmetin pienikokoinen maalämpöpumppu, puskurisäiliö ja paisuntasäiliö teknisessä tilassa.
Noilla vempaimilla pitäisi talomme lämmetä alle tuhannella eurolla vuodessa!
Merkki on Nibe ja asennuksen hoitivat Strandell Kemiöstä.

Kuinka sitten päädyimme moiseen?
Hentin veli Eero suositteli kolmea eri merkkiä, joista hänellä oli työn kautta hyviä kokemuksia.

Menimme keväällä Turun rakennusmessuille, tähtäimenä valita maalämpöpumppu ja sen asennus.
Myyjäthän eivät tietäneet, että olimme siellä ”tositarkoituksella.”

Ensimmäisessä kojussa myyjä oli kaiketi tympääntynyt työhönsä, sillä viittasi kädellä esitekasaan.
”ottakaa sieltä esitteitä ja laittakaa sähköpostia, jos olette kiinnostuneita”
Otimme hölmistyneenä esitteet ja vilkaisimme toisiamme – mehän tultiin ostamaan masiinaa, eikä toi tyyppi viitsi edes näyttää koko konetta.

Seuraava osasto. Myyjä pyysi meitä istumaan alas.Aloitti kirjoittamalla ylös yhteystietomme, osoitteen minne rakennetaan, kyseli maaperästä etc. Kirjoitettuaan kaiken ylös halusi vielä esitellä koneen. Kuinka yksinkertaisesti se toimii, kuten tietokone tai kännykkä.
Ohohh, olipas ero edelliseen, tuumattiin.

Kolmas osasto oli noiden kahden sekoitus.

                  Ei liene vaikea arvata, keneltä ostimme maalämpöjärjestelmän.

Tommy Strandell on hoitanut koko projektin niin kuin messuilla lupasi. Tavarat ovat tulleet ajallaan ja itse maalämpöpumpun asennus sujui muutamassa työpäivässä. Nyt pumppu toimii ja ohjelmaksi on valittu betonin kuivatus ohjelma.

Asensimme itse lattialämmitysputket ja olimme mukana laittamassa peltoon nuo 400 metriä putkea peltoon. Koko lämmitysjärjestelmä tuli maksamaan 20 000 euron kieppeille,mutta pitäisi olla melko huoltovapaa ja edullinen pitkällä juoksulla. Säästimme muutamat lantit asennustöissä, mutta polvet ja selkä maksoivat siitä kovan hinnan.
Mutta nyt se on tehty.