tiistai 2. kesäkuuta 2015

TONA-HORMI TULEVILLE TULIA TAKOILLE

Tuskin oli pöly ennättänyt laskeutua harkkojen kantamisesta, kun Nymanin isä ja poika saapuivat työmaalle.
Tuleva piippu alkaa suihkutilasta ja jatkuu siitä ontelolaattojen läpi keittiön sivusta aina ylös korkeuksiin.
Hormi, joka nousee aina 10,5 metrin korkeuteen,on Tona- merkkinen. Harkko, jonka sisälle tulee keraaminen putki ja niiden väliin palamaton eriste. Varman päälle.

Hormi asioissa kun ei voi olla liian varovainen. Edellisessä kodisamme syttyi tulipalo hormissa olevan halkeaman takia. Halkeama, joka oli yläpohjassa, epäiltiin tulleen kaivoksen jokapäiväisen räjäytyksen seurauksena. Kaivos sattuu harmillisesti olemaan melkein talon alla...Siinä sitten iloisesti paloivat  100 vuotta vanhat hirret ja pellin alle jätetty pärekatto.

Joten hormista ei siis tingitä. Kunnon Ammattilaiset tekemään sitä ja kunnon eristykset jokapuolelle.
Hormi on kolmeosainen - yksi oma hormi kellarin takalle, toinen olohuoneen takalle ja kolmas hormi tulee painovoimaiselle ilmastoinnille. Siihen liitetään mm saunan poistoilma.

Nymannin pojat aloittivat muuraamisen kellarikerroksesta. Pikkuisen oli lisähommaa laittaa liittymä takalle jo valmiin harkkoseinän läpi. Se suunnittelu, se suunnittelu. Säästyisi monelta jos olisi tietänyt kaiken etukäteen!
Laikka soi ja harkkopöly lenteli, muta reikä liittymälle saatiin.

Harkot painavat 20 kg kappale, joten niitä saa punnertaa paikalleen haba kovana. Mitäs kellarikerroksessa, sillä siellä korkeutta on vain 2,40, mutta kuvittele kun keittiöstä muurataan ne loput 8 metriä ylöspäin!Harkkojen ylös raahaus käy hyvästä kuntosalitreenistä.

Hentti kasasi poikien kanssa telineitä piipun ympärille. Ei parane kuulema kärsiä merisairaudesta, jos mielii sinne kiivetä, sanoivat pojat. Tiedetään, tiedetään. Tuli kokeiltua hirsien pystytyksen yhteydessä huojuvia telineitä muutama kerta.

Mutta piippu tuli vauhdilla valmiiksi ja pojat vahvistivat pinnan lasikuidulla. Lopputulos on hieno! Ja kuvakin siitä tulee aikanaan sivuille.
Rappaus saa jäädä hamaan tulevaisuuteen, sillä pinnoite vain rikkoutuisi tuulensuojalevyjen ja paneeleiden osuessa sen kylkiin.
Kyllä pojat tekivät hyvää työtä, ei voi muuta sanoa.

Tästä se alkaa!Aika kaunista tuo lasikuituverkko!

Herkemmät tulisivat merisairaaksi telineillä


Tarkkaa puuhaa2 kommenttia:

kanapaimenkin kirjoitti...

Tulee ihan mieleen se lastenlaulu jossa puhutaan kyllä leipuri Hiivasta ....ja piipusta kun savu kohoaa... mutta voisi siinä vähän sanoja muuttamalla kertoa muurari Pruukistakin.
Hienosti teillä hommat etenee, haikaraa ei vaan ole tainnut tulla asumusta värkkäämään tällä kaudella. Mutta toivottavasti ensi suvena.

Meillä myös tulipalohistoriaa, 14 vuotta sitten juhannusaattona puolitapäivin tuli kauhea ennennäkemätön ukkosilma, salama iski mäntyyn joka ei ollut läheskään ympäristön puista korkein. Meni maata pitkin noin 7 metriä, kynti vaon mennessään ja sytytti autotalli-pihavarasto-liiterirakennuksen. Koko suuri kaksikerroksinen pömpeli autoineen ja harrastusvälineineen ym. maantasalle. Sama salama särki myös porakaivossa pumpun ja sama tai toinen halkaisi talon rakenteitten sisällä vesijohdon.

Hentti kirjoitti...

No ohoh, kyllä sitä teillekkin on sattunut!