sunnuntai 14. syyskuuta 2014

ALOITUSKOKOUSKatselen uteliaana ympärilleni. Seinillä on karttoja Paraisten alueelta, talopiirustuksia, muistilappuja ja -lippuja. Työpöydällä on kansioita ja papereita. Kasassa on varmaan meidänkin kansio.
Istun kahden gentlemannin välissä – Begin ja Hentin. Päivi ja Kenneth istuvat pöydän toisella puolella. Kello on 11.00 ja olemme Paraisten Kaupungintalolla rakennustarkastajan huoneessa ja on aika aloittaa Työmaan Aloituskokous. På svenska.


Kokouksen tarkoitus on, että rakennushankkeeseen ryhtyvä (itse hanslankari ja päävasaran käyttäjä), pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja rakennusvalvoja tutustuvat ja tapaavat toisensa.
Rakennusprojektia käydään läpi, samoin lupa-asioita. Lähinnä kai kartoitetaan, onko rakentaja ymmärtänyt, mitä kaikkea rakentaminen pitää sisällään - on kuulemma joskus tullut yllätyksenä rakentajalle, että sähkötkin täytyy olla suunniteltuna.

Kerrotaan rakennushankkeeseen ryhtyvälle, miten välttyä 15 000 euron ”sakoista”. Sellaisen bonusmaksun saa verotoimistosta, ellei ole näyttää selontekoa ammattimiesten tekemistä työtunneista ja – päivistä, kun muuttotarkastusta tehdään.
Kirjanpitovelvollisuus alkaa, kun työmaalla on viisi ammattimiestä hommissa. Ja sehän tulee helpolla – sähkömies, putkimies, vastaava, kaivinkonekuski, arkkitehti.

Aloituskokouksessa käydään läpi myös riskit. No höh, avioeron mahdollisuudesta ei mainittu sanallakaan, vaikka siinä lienee suurin riskin paikka…
Vaikka rakennustarkastajan mielestä ei ole tyhmiä kysymyksiä, mielessäni käväisi kuitenkin kysymys, jotta kuinkas usein ne rakennusprojektit keskeytyvät juuri tuosta syystä…
Vaikka kokous oli melkoisen virallinen, oli itse asia melkoisen tuttua meille vanhoille vasaranheiluttajille. Kirjattiin ylös meidän asiantuntijat, kuten vastaava, lvi, sähkö, suunnittelija etc.
Nimettiin urakoitsijat – sähkö, lvi, maansiirto …

Komeimmin loisti rivillä ”rakennusurakoitsija” nimet Hentti ja Hanskankari. H&H.
Laadunvarmistuskohta olikin uusinta uutta, liekö 1.7.2014 voimaan tullut uusi laki syynä siihen?
Siinä oli mm kohta, jossa määrätään henkilö (meikäläinen) tarkistamaan jokaisen työmaalle tulevan rakennustarvikkeen ja laitteen!! Että niissä on CE- merkintä!!
No huh huh, onneksi ei päädytty sahaamaan itse lautoja. Mihin olisin valittanut, kun niistä ei olisi löytynyt  CE-leimaa?

Tärkeimpänä juttuna pidin kokouksessa selostettua paloturvallisuusosuutta ja kotiinvietäväksi saatua eeposta ” Ympäristöministeriön : pientalotyömaan valvonta ja tarkastusasiakirja”. Todella konkreettista tietoa rakantajalle. Aioinkin syventyä opukseen iltalukemisina. Tosin kirjan alussa merkintä ”Helsinki 2007” kertoo ,että eepos ei taida olla kaikistellen ajan tasalla, sillä moni asiahan muuttui tänä kesänä lakiuudistuksen myötä.
Se selvinnee projektin myötä, mitkä asiat ovat muuttuneet tuossa ajassa ja mihin suuntaan.
Ei ole rakennusvalvonnan puolellakaan helppoa, kun kaikki muuttuu koko ajan.

Mutta kaiken kaikkiaan - aloituskokous antaa varmaan ensikertalaisille enemmän tietoa ja ymmärrystä missä järjestyksessä ja miten asiat hoidetaan.
Hentti kysäisikin yhtenä päivänä minulta, että tuleeko uusien lakipykälien tuloksena parempia taloja?
Tuskin, sillä ei taideta pystyä päihittämään 1700-luvulla tehtyjä, vielä pystyssä olevia taloja, vaikka kuinka yrittäisimme…

Ihanaa, kun seuraatte projektiamme! Iso kiitos siitä!

Ei kommentteja: