maanantai 28. maaliskuuta 2016

ROSVOPAISTI



Eipä ole tullut laitettua rosvopaistia alusta loppuun saakka koskaan. Joku hyvämuistinen ystäväni meinasi, että olin mukana joskus vuonna yks ja kaks, mutta muistot valmistamisesta ovat kovin hämärät.

Ongelmat alkoivat heti luettuani ohjeen netistä

1.       Varasta lammas – naapuri jumankauta pitää lampaita vielä sisällä ja varastaminen on hankalaa, siis kauppaan. 1,5 kg karitsaa ja saman verran nautaa. Lisäksi koriin paljon tuoretta timjamia ja valkosipulia

2.       Laitoin lihat marinadiin – öljyä, timjamia koko puntti, valkosipulia murskattuna ja osa tungettuna karitsaan tehtyihin viiltoihin. Sekaan marinadiin suolaa, viinietikkaa ja mustapippurirouhetta.
Lihat saivat jäädä huoneenlämpöön, kello oli kymmenen aamulla.

3.       Hentti oli kaivanut kuopan, vuorannut sen kivillä ja laittoi risut palamaan kello 10.00
Kannoin risuja nuotioon, ja niitä piisasi -tonttimme on melko villiintynyt.

4.       Vailla kaksi aloin kääriä lihat paketteihin. Kostutin voipaperin ja käärin pari kieppiä. Päälle pari kieppiä foliota. Lopuksi läpimärät Turun Sanomat saivat vuorata lihapaketit.

5.       Hiillos pois kivien päältä, pohjalle kanaverkko ja sen päälle lihapaketit. Päälle 5 cm kerros hiekkaa.
6.       Ja taas uusi nuotio. Risushow jatkui aina yli viiteen. 

7.       Heitin valurautapataan bataattia, porkkanaa ja sipulia, loraus öljyä ja vettä, ennen kuin länttäsin kannen kiinni. Pata hiilloksen keskelle ja  talkoo porukka saunoi sillä välin.( Rosvoseurueeseen oli liittynyt Hannnes, Matti, Linnea ja Fredrik)

8.       Vailla kahdeksan pata nostettiin ylös ja lihat nostettiin verkon avulla ylös.
9.       Perskule, edes sanomalehti ei ollut kärventenyt – mahtaako liha olla raakaa ja bataatit sitkeitä?
Mielessäni keittelin nuudeleita ja availin tonnikalapurkkeja…

10.   Mutta, mutta. Kyllä paketista kuoriutui mureaa lihaa ja padasta meheviä vihanneksiä







Win Win – päästiin risuista eroon, talkooporukka sai ruokaa eikä sähköä mennyt tippaakaan!

Ei kommentteja: