torstai 7. tammikuuta 2016

PAKKASPÄIVIÄ


Pakkaslukemat kiirivät ennätyskorkealle tai matalalle, miten sen nyt oikeammin sanoisi.
Käymme sotaa pakkasta vastaan. Apuna Nibe- maalämpö, Tulia-takka ja Turun Sanomat.
Korkeimman avun antaa Nibe, joka jaksaa syöttää lämpöä koko taloon, melkeinpä liikaa.
Termostaattien puuttuessa on mutu-tuntumassa vielä oppimisen varaa, mutta kai parempi, että on liian kuuma, kuin liian kylmä.

Hiljattain kasatussa Tulia takassa olemme saaneet polttaa näin alkuun 500 g puita per päivä. Tulevana viikonloppuna hiukan enemmän. Hentti on ottanut sydämen asioikseen tunnelman luonnin ja sytytyksen ja niinpä meillä onkin palanut kaunis tuli päivittäin tuon 500 g verran.

 

Turun Sanomat ovat hoitaneet eristyksen virkatehtävää.
Emme ennättäneet vaihtaa uutta lämpöeristettyä ovea ennen pakkasten tuloa ja niinpä meillä on rakennusaikainen huonosti eristetty (lue eristämätön) ovi kodinhoitohuoneessa. Ja tuo ovi johtaa suoraan ulos!


Ovi falskaa joka puolelta, lattianrajassa vetää hurjasti ja ovi on jäässä sieltä täältä. Ja jään paksuus on suurempi kuin meren rannalla!
Mietin kuinka puliukotkin lämmittelevät sanomalehtien alla ja päätin kokeilla niiden voimaa.
Tungin puolentoista viikon lehdet oven alle ja eteen ja avot - hyvin hävisi veto.


Hentti vuorasi styroxilla toiselta puolelta, niin passsaa tässä odotella leutoja kelejä ja oven vaihtoilmoja. Olemme odotelleet tyyppillisiä puutalon pamahteluääniä, mutta hiljaista on ollut. Tänään sitten kuulimme pikkuisen kumauksen, mutta siinä kaikki. Liekö niin lujasti ja tiiviisti kasattu, ettei poloinen pauku edes pakkasella.

Loman kunniaksi olemme kävelleet päivittäin ”kotiseutu tutuksi ”lenkin.
Tänään oli vuorossa Mustfinnin uimaranta. Meren pinnalla oli kaunista jäähilettä ja jos pakkaset jatkuvat, jäätyy se pian.
Kaunista oli, vaan ei houkutellut uimaan!

Ps. Villikissamme Magnus on ottanut tämän talven asunnokseen tulevan perunakellarin, jossa se nukkuu Finnfoam kasan päällä. Tulee varoen talon sisälle, katse kokoajan ulko-ovelle suunnattuna. 
Syö ja katoaa ulos.

Ei kommentteja: