keskiviikko 26. marraskuuta 2014

PANKKITILIT TYHJIKSI




Joskus joku ajatus saa aikaiseksi tapahtumien lumivyöryn.
Näin kävi, kun ajattelin uteliaisuuttani käydä kysäisemässä korkoja eri pankeista.

Olin ilman Henttiä eikä hänellä ollut aavistustakaan, että vaimo rallattelee kyliä pitkin kyselemässä korkoja - lainaa varten.
Astuin sisään Ålandsbankiin. Hattua minulla ei ollut kouraan laittaa, mutta ajattelin, että rahaahan minä tässä ostamaan tulin ja mihin hintaan – se selviäisi vain kysymällä.
Sain ystävällisen vastaanoton ja niin hyvän palvelun, etten ollut uskoa asioineeni pankissa. Miten vielä tällaisia pankkeja on olemassa, jossa asiakas on ihminen ja tunnelma niin kotoisa?

Rahaa oli myytävänä eikä hintakaan kuulostanut kalliilta. John Lauren ja Marja-Liisa aloittivat tietämättään lumivyöryn. Nimittäin pankinvaihdon.
Pankinvaihto on aika iso juttu, monella tapaa. Vanhan aivoille tulee taas uusia tunnuslukuja ja nettipankkisysteemejä. Uudet maksukortit. Tilinumerot. Uusia papereita, jotka vaativat järjestelyjä kansioihin.
Mutta mielestäni asiat hoituivat helposti – valtakirjalla Ålandsbank lakkautti vanhat tilit ja kortit.
Uusin pankkikortteihin sai ITSE valita tunnusluvun.Wautsi!


Joten nyt on tilit tyhjennetty ja uusia kortteja koekäytetty. Hyvin toimii.
Niistä kerronkin ensi kerralla lisää.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lycka till bara. Kruxet med Ålandsbanken är att om man ska betala ettköp över nätet med bakkort och bankkoder (inte kreditkort) så finns Ålandsbanken sällan bland dem.
AmandaLundbom

Arja ja Hentti kirjoitti...

Okay. Bra att veta! Vi försöker köpa allt som vi kan från Pargas, åtminstone i Västra Finland. Hoppas, att man behöver inte köpa från netet ingenting.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa avata S-pankissa tili tuon lisäksi. Saa nettitunnukset ja pankki/luottokortin eikä maksa yhtään mitään. Nettiostoksissa ja tunnistuksissa löytyy nykyään lähes aina.

Arja ja Hentti kirjoitti...

Kiva kuulla hyvistä ideoista.

Anonyymi kirjoitti...

S-Pankki näyttää tekevän sitä mitä siltä jo osasi odottaa, kalastelee ilmaisuudellaan asiakkaita ja sen jälkeen alkaa muuttaa palveluja maksulliseksi. Ellen väärin ymmärtänyt, niin vuoden alkupuolella esimerkiksi Visan laskuun tulee laskutuslisä ja oletettavasti trendi vähin erin jatkuu muutenkin. Onhan itse kortti ja nettipankki edelleen ilmainen, mutta tämä asia sai nyt päättämään kauan muhineen ajatuksen jättää S-Pankin palvelujen käyttö vähemmälle.

Pari vuotta sitten tarvitsin asuntolainaa ja pyysin tarjouksia muutamasta pankista, mutta aika kevyttä oli tarjonta. Esimerkiksi Osuuspankki ei vaivautunut vastaamaan lainkaan, Aktia sen sijaan kyllä. Muutamasta ehdokkaasta Aktian raha olisi ollut halvinta, mutta heidän vaihtoehtonsa edellytti palloa jalkaan, eli Aktiaan olisi ollut siirrettävä myös päivittäisasiointi.

Kytkykauppa ei miellyttänyt ja pistäydyin sitten myös Ålandspankin Paraisten konttoriin. Kassaneiti ohjasi ilman ajanvarausta suoraan konttoripäällikölle, joka asian kuultuaan ja muutaman kysymyksen esitettyään sanoi, että asia on tällä selvä. Kunhan toimitan palkka- ym. tarvittavat asiakirjat, niin pyydetty summa ns. kilahtaa tilille, ei mitään ongelmaa. Pankki ei myöskään edellyttänyt mitään kytkykauppaa, vaan raha rahana jolla on hinta ja muuten saan tehdä mitä haluan. Korko oli hiukan korkeampi kun esimerkiksi Aktian, mutta olin valmis maksamaan inhimillisestä palvelusta ja vapaudesta pienen hyvityksen rahalaitokselle.

Ålandsbankin kannalta valittu politiikka kannatti ainakin siinä mielessä, että arvopapereita lukuun ottamatta olen nyt siirtämässä myös kaiken muun heidän konttoriinsa.

Arja ja Hentti kirjoitti...

No niin - näinhän se käy, kun saa hyvää palvelua! Asiakkaat äänestävät jaloillaan - niillä voi tulla sisään tai mennä ulos...

Anonyymi kirjoitti...

S-pankin visakortin laskuun on tulossa laskutuslisä vain jos käyttää sitä luottona. Eli jos maksaa laskun ajallaan (niinkuin kuka tahansa järkevä tekee) niin ei ole mitään kuluja. S-pankissa ei tähän asti mikään oleellinen ole muuttunut maksuttomasta maksulliseksi. Tulevaisuuden trendin voisi siis ihan hyvin olettaa olevan täsmälleen sama?

Anonyymi kirjoitti...

Mullekaan ei ole ihan selvää, että kuinka järkevä ihminen käyttää luottokorttia. Itse maksan sillä firman menot. Summa voi kuukausitasollakin olla merkittävä ja näin minulle on helpointa pitää työnantajan ja omat rahat erillään. Kun lasku kerran kuussa tulee, niin muutan maksusummaksi sen summan, joka sillä hetkellä oman kirjanpidon mukaan on Visan saldo.

Ymmärtääkseni nimenomaan tällainen käyttö olisi muuttumassa 1.6.2015 S-Pankissa sikäli maksulliseksi, että laskutuspalkkio olisi 2 eeroa per lasku. Hinnastossa se on merkitty näin (hinnaston sivu 4):

Visa Credit
Tilinhoitomaksu/laskutuspalkkio Maksuton
(1.6.2015 alkaen 2 €/lasku)

Varmaankin luen sitten hinnastoa jotenkin väärin. Ei olisi ensimmäinen kerta.

Rahallisesti pankin vaihto ei tietenkään kannata. Joudun maksamaan nyt sitten jatkossa yhdistelmäkortista 35e/v, nettipankista 2.5e/kk (30e/v) ja sen lisäksi nyt sitten myös MasterCard laskusta (muistaakseni) 2e/k (24e/v). Yhteensä 89 euroa per vuosi. Jos olen S-Pankin Visalaskun suhteen oikeassa ja se maksaisi 12*2.5e/kk = 30e/v, niin tappiota minulle tulee 59 euroa vuodessa.

Edellisen lisäksi Åland laskuttaa 0.60 euroa 80 euroa pienemmistä Otto-automaatti nostoista (Debed puoli). Åland on liikepankki ja osaa kyllä rahastamisen taidon siinä kun kuka muukaan.

Persoonana olen näköjään kuitenkin sitten sellainen, että olen valmis maksamaan järjellisiä summia arvostamistani asioista. Asuntolainaa ottaessani Åland palveli minua hyvin, sain henkilökohtaista palvelua ilman venkoilua, he eivät yrittäneet samalla myydä minulle koko arsenaaliaan, he vastaavat puhelimeen ja sähköpostiin asiallisesti ja nopeasti... en keksi mitään syytä miksi en voisi maksaa tuota sinällään aika mitätöntä summaa hyvästä palvelusta.