Sivut

tiistai 26. heinäkuuta 2016

PAINOVOIMALLA





Nyt se sitten vaihtuu, ilma meinaan. Raitisilmaventtiilejä on laitettu kuusi kappaletta asuinkerroksen ulkoseiniin ja liekö kuvitelmaa, mutta oikeasti tuntuu, että ilma on raikkaampi.
Painovoimainen ilmanvaihtohan perustuu sisä- ja ulkoilman lämpötilaneroon. Lämmin ilma pyrkii aina ylöspäin ja kylmä alas. Painovoiman paras teho saadaan tietenkin silloin, kun sisä- ja ulkolämpötilassa on suuri ero. Kesällä ero on taas suhteellisen pieni ja ilmanvaihto heikoin. Joten mielenkiinnolla odotamme syksyä ja viileitä ulkoilmoja.

Meillä on kellarikerroksen ulkoseinissä 9 venttiiliä ja poistoventtiili on suihkutilassa. Rakennustarkastajan neuvo oli, että jos suihkun jälkeen peili on huurussa vielä 30 min kuluttua, on ilmanvaihto riittämätön.
Ei ole ollut edes kesällä.

Korkea piippu edesauttaa ilmanvaihtumista samoin kuin tuuli. Talon edessä olevalla pellolla tuuli pääsee huitelemaan valtoimenaan ennen törmäämistä talon seinissä oleviin venttiileihin.
Painovoimaisen ilmanvaihdon saaminen uuteen taloon ei ollut helppoa. Nykyiset tietokoneohjelmat kun vaanivat energiatehokkuutta ja hylkäävät useimmiten ajatuksen vanhanajan ilmanvaihdosta.
Ilmanvaihto, joka toimii ilman lisäenergiaa ja jota ei unohda laittaa päälle.
Iso kiitos kuuluu vastaavalle mestarillemme Begille, joka jaksoi uskoa ja taistella asian puolesta.
Toivottavasti jatkossa rakentajilla olisi helpompi valita koneellisen tai painovoimaisen ilmanvaihdon välillä.

Poraaminen paksun hirren, ekovillan, tuulensuojalevyn ja ulkopaneelin sujui ilman kiroiluja. Ja koska seinissä ei sillä korkeuksilla ollut sähköjohtoja, oli väisteltävä ainoastaan runkokoolauksia ja hirsikehikon sisällä olevia kierretankoja. 

Nielin periaatteeni muovista ja nyt meillä siis on muoviset (!) venttiilit seinissä. Olisin niin halunnut sellaiset vanhanaikaiset metalliset Högforssin venttiilit, mutta siinä Hentti pisti hanttiin ja annoin periksi.

Venttiileissä on suodatin, jonka voi puhdistaa tai uusia ja lisäksi mahdollista kondenssia varten lisävempain.
Pelkäsin, että venttiilit pilavat rumuudellaan koko talon niin sisältä, kuin ulkoa, mutta toisin kävi. Sinnehän ne istuvat ihan kauniisti.

Nyt vain hengittämään. 100 000-150 000 litraa vuorokaudessa - raitista maalaisilmaa








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti